Meer baby’s in het museum
Nieuw online kunstplatform richt zich op de aller kleinsten. Kunstmusea investeren op grote schaal in het publiek van de toekomst: van educatieve activiteiten tot speciale kindertentoonstellingen en van hightech snufjes tot inspirerende kinderkunstboeken. Toch blijft de doelgroep kinderen van 0 - 4 jaar hierbij onderbelicht.
Daar liggen dus kansen, omdat het voor veel gezinnen met jonge kinderen nog niet vanzelfsprekend is om tijdens een ‘dagje uit’ te kiezen voor een kunstmuseum. Om families meer te faciliteren en ondersteunen vindt op 1 januari 2017 de lancering plaats van Kunstfanaatjes, hét eerste onafhankelijke online platform dat zich specifiek op deze doelgroep richt.
Kunstfanaatjes positioneert zich hierbij als intermediair tussen de kunstmusea en (groot)ouders met jonge kinderen en wil hiermee het museumbezoek in de vrije tijd stimuleren. Want: kunst is leuk & je kunt er niet jong genoeg mee beginnen!
Met een baby of peuter naar het museum Kunst kan de hersenontwikkeling van jonge kinderen stimuleren en versterkt bovendien hun verbale en cognitieve vaardigheden. Maar een kunstmuseum bezoeken met kleine kinderen kan een spannende onderneming zijn. Veel ouders krijgen het al warm bij de gedachte dat hun drukke dreumes vrij rondloopt of - kruipt in een doodstille ruimte met peperdure kunstwerken. Toch is het volgens Brigitte Timmermans, oprichter van Kunstfanaatjes.nl, helemaal niet nodig om een bezoek uit te stellen totdat kinderen wat ouder zijn: “Het is juist een meerwaarde om met kleintjes naar kunst te kijken. Belangrijk is wel dat je als begeleider de juiste handvaten aangereikt krijgt. Want als (groot)ouder ga je nu eenmaal graag goed voorbereid met kinderen op pad”.
Kunstfanaatjes
Om (groot)ouders te faciliteren worden op de website Kunstfanaatjes prangende vragen beantwoord als: welke kunstwerken in het museum zijn kidsproof - en welke zijn iets minder geschikt? Of hoe start ik een kwalitatief kunstgesprek met mijn kleuter? Ook leven er bij ouders veel praktische vragen: mag de buggy mee op zaal, is er een plek in het museum waar ik rustig borstvoeding kan geven en zijn er boterhammen met pindakaas in het museumcafé? “Als ouders dit soort informatie over het museum van tevoren niet vinden, is de kans groot dat ze besluiten ‘dat het niets voor hen en hun kind is’. En dat is zo ontzettend zonde. De websites van de kunstmusea zijn over het algemeen prachtig om te zien, maar het is een lastige taak om de nodige informatie eruit te filteren die je als drukke ouder nodig hebt. Kunstfanaatjes informeert ouders hier, als onafhankelijk platform, helder en eerlijk over”, aldus Brigitte Timmermans.
Meer lezen over kunst? Abonneer je hier (kosteloos) op het onlinekunstmagazine, KLIK HIER
Deel deze pagina via:
Geplaatst door: Roel Elbers
Op: 11 December 2019