Neem contact op

Lucienne Meijerink-Smeenk

In het werken met klei hou ik van het experiment en het combineren van klei met verschillende ingrediënten en materialen. Met het verwerken van unieke grondstoffen, bv as van een houtvuur bij een feestje met vrienden in een glazuur, krijgen mijn werkstukken een persoonlijke dimensie.
' Elk object vertelt zijn eigen verhaal.’
Ik ben in 2017 afgestudeerd aan de Nederlandse keramiekopleiding (voorheen SBB) in Gouda. Voor ik de opleiding tot keramist ben gaan volgen, heb ik een aantal jaren cursussen beeldhouwen en boetseren gevolgd. Eerder heb ik mijn creativiteit in fotografie en quilt cursussen kunnen ontwikkelen.
Tijdens mijn opleiding heb ik kennisgemaakt met uiteenlopende technieken mbt klei en keramiek.
Het fenomeen klei, en de talloze mogelijkheden daarmee, heeft me vanaf het begin gegrepen.
Na mijn examen heb ik het extra leerjaar draaien gevolgd. Met het groot draaien, het vervormen van ronde vormen en ook het draaien met porselein heb ik mijn draaivaardigheden uitgebreid. Inmiddels hebben een aantal van mijn “Delftse bubbels” schalen hun bestemming gevonden bij liefhebbers van keramiek. De “Goudse silo”, een van mijn examenwerken, is het uitgangspunt van mijn “silo” lijn, diverse vormen gebaseerd op het eerste model, en veelal afgewerkt met zelfontworpen as glazuren.
inmiddels geef ik ook workshops en keramiekles op aanvraag.

Inspiratie:

VERWEERD
Verweerde materialen, bijzondere vormen en oude (industriële) gebouwen met zichtbare constructies vind ik fascinerend. Ook in de natuur vind ik inspiratie in uitgebloeide bloemen, bladtekeningen , structuren en lijnen die zichtbaar worden in de levenscyclus van planten en bomen.
Het lijnenspel en het verweerde aangedane karakter van diverse materialen inspireren mij bij de keus voor vorm en decoratie.

PERSOONLIJKE HERINNERING
In kleine “bewaarplaatsen” in veel van mijn keramieken objecten is ruimte voor persoonlijke objecten/ herinneringen.
Het gebruik van materialen die een persoonlijke lading hebben, verwijzen naar een bijzondere gebeurtenis of bijzonder moment, spreekt mij erg aan. Zo gebruik ik as uit zomervuurtjes als smeltmiddel in mijn eigen ontwikkelde asglazuren, en experimenteer ik met meer materialen.

SERENDIPITIES EN EXPERIMENT
Ik omarm de “serendipities” die ontstaan bij het experimenteren met nieuwe technieken, onbedoelde effecten die de moeite waard zijn om verder te ontwikkelen. Zo is ook de “wabi sabi" serie ontstaan.


DECORATIEMOMENT
Bij mijn draaiwerk houd ik van simpele vormen, waarbij de decoratie kan variëren, al naar gelang de klei en het moment van draaien of de omstandigheden eromheen, zoals de muziek die opstaat, een foto uit de krant, of andere ingevingen.

REUSE, REDUCE, RECYCLE
“ Reuse, reduce en recycle “ is in het werken met klei en alles eromheen heel goed toe te passen.
Gedroogde restklei hergebruiken en lege plastic verpakkingen gebruiken om grondstoffen in op te bergen of het hergebruik van verpakkingsmateriaal voor vervoer en ondersteuning van werk zijn daar voorbeelden van. In kringloopwinkels en op rommelmarkten zijn diverse attributen te vinden zoals bv. keukenbestek en kantjes die mooie texturen geven of op een andere manier iets toe kunnen voegen aan het werken in de klei en in mijn atelier.
"bouwen", werken met platen klei
draaien
assembleren en combineren keramiek met diverse materialen
Exposities:
Theater de Tuin, Leusden, 15-12-2019 t/m 25-01-2020

Deelname aan de expositie “extra leerjaren Nederlandse keramiekopleiding”
museum Gouda, Gouda, juni-okt 2018

Deelname aan de expositie “extra leerjaar draaien”
Nederlandse keramiek opleiding, Gouda, mei 2018

Deelname aan de “eindexamen expositie Nederlandse keramiekopleiding”
Keramikos, Haarlem, februari -maart 2018

Deelname aan de keramiekmarkt Dordrecht, als een van de 6 jonge talenten van het eindexamenjaar 2016-2017 van de Nederlandse keramiekopleiding,
Keramiekmarkt Dordrecht oktober 2017

Deelname aan de “eindexamenexpositie Nederlandse keramiekopleiding“
Nederlandse keramiekopleiding (voorheen SBB) , Gouda, mei 2017

Publicaties
“Een persoonlijk asglazuur”
Het recept en de ervaring met het ontwikkelen van eigen Asglazuren.
KLEI keramiek magazine, maart-april 2018
Deel deze pagina via: