Neem contact op

Rob Chevallier

Steeds duidelijker wordt dat we de grenzen naderen van onze westerse leefwijze. Stikstof, fijnstof en CO2 uitstoot tonen aan dat de natuur te kwetsbaar geworden is. Door overconsumptie en nog steeds toenemend energieverbruik dreigen grondstoffen ook nog eens op te raken.

We lijken niet te beseffen dat bewustwording van een duurzamer levenspatroon blijvend nodig is. Met mijn kunst wil ik bijdragen aan dat bewustwordingsproces. Dat uit zich in de keuze van materiaal (kringloopspullen en hergebruik), maar ook in de thematiek van mijn conceptuele werk.

Ik kies bewust voor herkenbare voorwerpen om de bezoeker bij het kunstwerk te betrekken. Het voorwerp met een schijnbaar nostalgisch verleden combineer ik met actuele fotografie. Zo maak ik de veranderende maatschappij zichtbaar met problemen als klimaatverandering, industrialisatie en de noodzaak van natuurbehoud. In mijn installaties, zoals ‘De stikstofboom’, ‘De energy folly’, Hot Holland top 20’, ‘Klimaatschalen’ en ‘Nederland (bedreigd) waterland’, nodig ik de bezoeker uit een actieve rol te spelen bij het bekijken van of het reageren op het kunstwerk.

Een groeiende groep kunstenaars onderschrijft de roep om meer duurzaamheid. Kunstenaars die bewust gebruik maken van herbruikbare materialen, tweedehands spullen of afval. Daarom heb ik in 2023 de groep ‘Grensverleggers in de kunst’ opgericht.
Fotografie, assemblage
Sinds 2008 onder andere: Klimaatexpo ’22, CODA Museum (Apeldoorn), Zandvoorts, museum, Stedelijk museum (Kampen), Nederlands Watermuseum (Arnhem), Museum ‘t Oude slot (Veldhoven), IJsselbiënnale, Galerie Het wapen van Bergen, Galerie Micksart (Emmen), Galerie B53 (Arnhem), Fotogalerie Foto21 (Dutch foto) (Bredevoort), Kunst Torentje (Almelo) Kunstbeurs (Ulft), Rathaus (Bedburg-Hau), Preussen museum (Wesel).
Deel deze pagina via: